https://hoeveverweij.nl/

Kippen Fokken

VAN EI TOT KIP TOT EI

De ervaring van een ei zien uitkomen en het kuikentje binnen weken zien opgroeien tot een kip is een nieuwe hobby van ons. We hebben besloten om het meeste te maken van onze hobby door regelmatig onze favoriete kippen eieren uit te broeden, ze groot te brengen om ze vervolgens te verkopen. De kippen die we op onze boerderij hebben kun je hieronder zien.


Cochin Kriel

Een kleine, zachte en donzige kip met een geweldige persoonlijkheid. Deze kippen zijn geweldig als achtertuin kip. Ze zijn erg vriendelijk en aanhankelijk en hebben niet veel ruimte nodig. Ze vinden het geweldig om de achtertuin te ontdekken en rennen achter elkaar aan als eentje een worm gevonden heeft (of een slak, veertje, grasspriet – maakt eigenlijk niet uit voor ze). Cochin kriel hennen leggen 3-4 eieren in de week die heerlijk zijn! Ze zijn ook geweldig in het uitbroeden van hun eigen eieren en uit ervaring kunnen we zeggen dat het goede moeders zijn voor hun kuikentjes. Helemaal speciaal zijn de krul varianten van deze kip. De veren lijken alle kanten in te groeien!. Neem contact met ons op om te weten te komen of we deze fluffy vriendjes beschikbaar hebben.

Brahma

De Brahma komt oorspronkelijk uit Amerika en is een van de grootste kippensoort ter wereld. Ze zien er misschien intimiderend uit maar het is de meest rustige kippensoort.

Door hun persoonlijkheid zijn het makkelijke kippen om te houden als beginner. Ze staan ook bekend als knuffel kip en zijn goed om te houden met kinderen in de buurt. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte voor ze hebt. Deze kippen komen in allerlei kleuren met veren helemaal tot aan hun tenen. Ze leggen ongeveer 3-4 eieren per week en doen dit het hele jaar door (in tegenstelling tot andere soorten die in koudere maanden minder leggen). Neem contact met ons op om te weten te komen of we deze ‘stoere’ goeierikken beschikbaar hebben.

Legkip

De meest voorkomende kip ter wereld. Terwijl de meeste mensen meteen aan witte kippen denken hebben we ook bruine en zwarte varianten (en alles daar tussen in). Ze zijn erg actief en zoeken de hele dag eten. Deze kippen zijn goed in vliegen dus de vleugels kortwieken en een goeie leefruimte is belangrijk voor ze. Ze leggen veel eieren – gemiddeld 5 tot 7 per week. Ze zijn misschien niet de knapste, meest knuffelbare kip maar zeker de beste optie als je dagelijks verse eitjes wil. Neem contact met ons op om te weten te komen of we deze ei-machines beschikbaar hebben.

Van ei tot jouw achtertuin

Wij broeden het merendeel van onze vrije uitloop kippen eieren in een MS incubator. Zodra ze uitgekomen zijn leven de kuikentjes de eerste 8 weken van hun leven binnen, onder warme lampen en een warmteplaat. Ze krijgen regelmatig vers water en het beste voer wat we kunnen vinden om hen een goede start te geven en ze de kans te geven sterke en gezonde kippen te worden.

Zodra alle dons verdwenen is en ze alle veren hebben gaan ze als groep naar een buiten hok waar ze ook een eigen binnen verblijf hebben. Alle kuikenverblijven zijn volledig ingesloten zodat roofvogels niet bij ze in de buurt kunnen komen. Hier buiten maken ze ook kennis met alle andere kippen die op het erf verblijven.


Tussen de 4 en 6 maanden – afhankelijk van de soort kip, de sekse en hoe het zich ontwikkeld heeft – is de kip klaar om naar zijn nieuwe huis te gaan.  Dit is ook de tijd dat ze eieren gaan leggen.

Hoewel de meeste mensen hennen willen raden we zeker aan om ook een haan erbij te zetten. De haan beschermd een groep hennen en zorgt ervoor dat de groep tammer en meer welgemanierd wordt. Op deze manier heb je ook nog kans om zelf een kuikentje te krijgen in het voorjaar.

Mocht je vragen hebben over kippen grootbrengen, of je bevruchte eieren kunt eten (ja – dat kan!) of andere vragen over onze kippen, dan neem even contact op met ons.

Wil je je eigen kippen?

Interesse, vragen of wil je weten of we nu (of binnenkort) kippen beschikbaar hebben, neem contact met ons op